Így kerültünk Halmaherára

Egyik este az új Lovasi-lemez, vagyis egy könyv zenés bemutatójába csöppentünk a tesómmal a Turbina Kulturális Központban, ahol aztán „megjelent” Emese, és utána is felcsendült néhány régi kedvencünk, de az új lemez, a Grand Hotel Halmahera szerzeményei is ígéretesek.

„Lemez!” „Könyv!” „Lemez!” „De hidd már el, hogy könyv!”

– így vitáztunk félhangosan a húgommal, amikor helyet foglaltunk a hátsó sorban. Már magam sem tudom, melyikünk melyik verzióhoz ragaszkodott, de a lényeg, hogy valamilyen szinten mindkettőnknek igaza volt.

Lovasi András új lemezéhez, a Grand Hotel Halmaherához ugyanis készült egy könyv,

aminek egy jó hangulatú beszélgetéssel egybekötött zenés bemutatójára ültünk be november 4-én este, a nemrég nyitott Turbina Kulturális Központba.

Lovasi lemezbemutató - Halmahera

A felvezető beszélgetés épp olyan volt, mint maga a „lemezbemutató”: hol elmosolyodós, hol elgondolkodós, az életbe beleérzős, dolgokra rátapintós, kellemes, nyílt és őszinte. Szerintem. A dalok az utazás, elvágyódás témakörben követték egymást, vegyesen újak és régiek.

Utazás, elvágyódás

Ezeket hallgatva néha térben vágyódtam el, néha időben, néha pedig egyszerűen csak hálásnak éreztem magam, hogy ott vagyok, ahol. Mert Lovasi élőben tényleg elképesztő! CD-minőségben énekel, és bár sok zenészt láttam jól kezelni a közönséget, ő még náluk is ösztönösebben jól csinálta. Mindig úgy szólt ki, úgy mosolygott ki, úgy röhögte ki magát egy-egy elfelejtett régi vagy új dalszövegrészlet miatt, hogy úgy éreztük magunkat, mintha egy ezer éve ismert jóbaráttal ülnénk egy nyárvégi tábortűz mellett. És csak zenélne, mesélne, élne. Mi meg vele együtt élnénk át, hogy ez milyen jó.

Egy kis ízelítő az estéből: LOVASI ANDRÁS // EGY AZ EGYBE…

Hogy milyen az új Lovasi lemez?

Szerintem sokat elmond róla, hogy hazafele már kívülről fújtam a lemez címadó dalának, a Halmaherának a refrénjét, és a húgommal azóta is bele-belehallgatunk, majd mosolyogva idézzük meg, hogy emlékszel, mikor…

A Grand Hotel Halmaherát érdemes meghallgatni, a könyvhöz Korolovszky Anna tervezőgrafikus által készített grafikákat pedig érdemes megnézni – a Turbinában nyílt egy minikiállítás is, ahol ezt megteheted.

Az új Lovasi-lemezt online is meg tudod hallgatni:

De ha további infókra lennél kíváncsi a lemezhez készült könyvről, akkor klikk ide!

Addig is „Halmahera, várjál megyek

napsütötte vakond leszek

ha nem menekül innen élve úgyse senki

akkor ott akarok lenni, ott akarok lenni”… 😉

Szöveg: Balogh Mia