Két új bemutatóval készül a Déryné Társulat

Generációkon átívelő, a ma aktualitásaira is reflektáló, szórakoztató és izgalmas előadások a Déryné Társulat horizontján. Két bemutatóval, két zenés produkcióval készül az új évadra a társulat. Weöres Sándor Holdbeli csónakos színművével és Sütő András Balkáni gerle című drámájával gazdagodik a repertoár a 2021/2022-es évadban.

Színház mindenkinek!

A színház szórakoztat, ismeretlen tájakra visz, történeteket mesél, elgondolkoztat és tanít. A Déryné Társulat elkötelezte magát amellett, hogy színvonalas színházi produkciókat hozzon létre, és hogy a színház élményét minél több emberhez juttassa el, a városoktól egészen a legkisebb falvakig. A Színház mindenkinek! szlogenen túl küldetésük fontos része, hogy a művészetet közelebb hozza a fiatalokhoz, megismertesse és megszerettesse velük.

Déryné társulat új bemutató
Fotó: Juhász Éva

Mitől lesz színvonalas egy produkció?

Milyen eszközökkel érhető el, hogy a virtuális világ csodái, sokszor szemfényvesztő illúzió mellett az élőszereplős színházi előadás vonzó legyen a fiatalok körében?

„A Déryné Programnál úgy véljük, hogy nem elég a hagyományos értelemben vett történetmesélés, annál több kell. Fontos, hogy az előadás üzenetében, mondanivalójában kapcsolódni tudjon a jelenkor aktualitásaihoz, a ma emberéhez is szóljon, valamint az őt foglalkoztató kérdésekre keresse a választ, sőt ennél is tovább megyünk, ne pusztán kérdezzen, de irányt is mutasson.” – mondta Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója

WEÖRES SÁNDOR: HOLDBELI CSÓNAKOS

PREMIER: 2021. DECEMBER 10.

Weöres Sándor képzeletbeli utazása távoli, mégis ismerős tájakra repíti mindazokat, akik valaha is vágyakoztak az elérhetetlen után. Hiszen az álmok világába menekülni izgalmas dolog, így tesz a főszereplő, Pávaszem kisasszony is. A makrancos királykisasszony kérői elől menekülve megszökik otthonról, és a sok kalandozás és üldözés közben folyton távoli szerelme, a holdbeli csónakos után vágyódik.

Holdbeli csónakos

Az előadás mesebeli barangolásra hívja kicsiket és nagyokat, egy fantasztikus utazásra, ahol Pávaszemmel együtt nagy utat járunk be, testben és lélekben egyaránt. Hogy aztán együtt észrevegyük, a jó dolgok ott vannak az orrunk előtt, csak néha nem vesszük őket észre.

A darab rendezője Pataki András.

SÜTŐ ANDRÁS: BALKÁNI GERLE

PREMIER: 2022. MÁRCIUS 27.

Lakodalmi mulatságtól zeng a kis erdélyi falu, boldog a szerelmes pár, büszke az örömanya… vagy mégsem? Legalábbis a menyasszony húga, a kamaszlány Zsófika nagyon nem így látja. Egyre több furcsaság és titok derül ki az ifjú párról, és a hangos ünnepség, hagyományaival együtt, kezd egyre kínosabbá válni. Egy ponton túl aztán kipukkad a látszatbuborék, és felszínre kerül a valóság.

Igaz szerelemről, generációk közt feszülő családi titkokról és régimódi falusi hagyományokról szól a darab. De legfőképpen arról, hogy mennyire nem érdemes mások elvárásai szerint élni az életünket.

Déryné társulat
Fotó: Juhász Éva

„Megfelelési kényszer” – sokszor halljuk ma ezt a kifejezést, nem véletlenül. Egyre bonyolultabb, szinte teljesíthetetlen elvárásokkal találjuk szembe magunkat a 21. században. Ezer láthatatlan médium sulykolja belénk, milyennek kéne lennünk, hogyan kéne élnünk. Sütő András drámája éppen ezt a témát ragadja meg. Egy olyan családot látunk, amely önhazugságok árán is, de meg akar felelni a külvilág elvárásainak. A 23 éve íródott dráma ezért valódi kortárs darab, hiszen témája semmit sem veszített aktualitásából. „Vígjátékba csomagolt rettenet” – írták róla, rengeteg humorral.

Sütő András darabja a ’80-as évekbeli Romániában játszódik, mégis túlnő korán, ugyanis, habár a történet nagyon mélyen bele van ágyazva a kor társadalmi közegébe, működési mechanizmusába, Sütő egy nagyon is kortalan és általános kérdést tesz föl: legyen a körülöttünk lévő világ bármilyen nyomasztó és élhetetlen, szabad-e hazudnunk és csalnunk az egyéni boldogságunk eléréséért? – mondta az előadás rendezője, Berettyán Nándor.

A Déryné Társulat előadásának különlegessége, hogy egy kamaszlány szűrőjén keresztül szemléljük a család hazugságait, így a fiatalabb korosztály számára ugyanúgy izgalmasnak ígérkezik, mint a felnőtt generációnak.

Színház mindenkinek!