Gerhard Richter. Valós látszat

Augusztus 27-től a világhírű német képzőművész, Gerhard Richter alkotásaiból rendez kiállítást a Magyar Nemzeti Galéria.

Külön rajzsorozat Budapestre

Gerhard Richter. Valós látszat című tárlat különlegessége, hogy itthon először látható a művész valamennyi korszakát átfogó kiállítása. A közel 80 műből álló válogatás az 1960-as évek fotófestményeitől az absztrakt műveken át a legfrissebb, intim ceruzarajzokig terjed. Különleges hangsúlyt ad a budapesti kiállításnak, hogy Richter külön rajzsorozatot is készített a tárlatra, amit most először láthat a közönség.

Betty (1977)
Olaj, vászon
Museum Ludwig, Köln (tartós letét magángyűjteményből, 2007)
© Gerhard Richter 2021

A valóság és a látszat közötti határ folyamatos elmosása

A művész életművében központi szerepet tölt be a valóság és a látszat közötti határ folyamatos elmosása, a keretek tágítása, valamint az adott pillanat megragadásának a kérdése. Sokrétű festői nyelve a figurálistól az absztraktig, a szürke fotófestményektől a kolorisztikus színskálákig, a portréktól a tájképekig, a vászontól az üvegablakokig, a manuálistól a digitálisig terjed. A látogatót egy 60 darabos válogatás is fogadja Benjamin Katz fényképeiből, amelyeken Richtert a kölni műtermében láthatjuk alkotás közben. A kiállításon vetített Gerhard Richter, a festő című filmből az érdeklődők megismerhetik a mester alkotómódszereit és a művészetről vallott nézeteit is.

Magyar Nemzeti Galéria

2021. augusztus 27. – november 14.