Kisvasúttal a Dunakanyarban

Mondunk három szuper lehetőséget a Dunakanyarban, ahol felülhettek a nosztalgiavonatra, szó szerint – ezt a programot a család apraja-nagyja imádni fogja! 

Szöveg: Balogh Mia

Ha olyan családi élményre vágytok, ami teljes kikapcsolódást nyújt egy gyönyörű tájon, és a gyerekeknek sem unalmas, akkor üljetek fel a nosztalgiavonatra – szó szerint, ugyanis a Dunakanyarban szuper kisvasutakon utazhattok. Figyelem-figyelem, felszállás, máris indulunk! Hogy honnan hová, azt ti döntitek el, mi csak felsorolunk néhány lehetőséget.

1. Nagybörzsönyi erdei vasút

Szob és Nagybörzsöny között található hazánk egyik legkanyargósabb, és leghosszabb vasútja, a hegyvidéki Börzsönyi erdei vasút. Korábban két átszállással, három menetjegy vásárlásával lehetett megtenni ezt az utat, de úgy tudjuk, már csak Nagyirtáspusztán kell átszállni.

Bővebb információ: borzsonyikisvasutak.hu

Jó, ha tudod!
A vonatok télen nem közlekednek, legközelebb 2022. márciusában ülhettek fel a Börzsönyi erdei vasútra. De már most elkezdhetitek tervezni a kisvasutazást a környéken!
Merrefelé túráztok, milyen nevezetességeket fogtok megnézni?

2. Márianosztra-Nagyirtáspuszta

Ha a fenti útvonalnak csak egy részét vállalnátok be, akkor a Márianosztra-Nagyirtáspuszta útvonal jó választás lehet. A kisvasút a Börzsöny vadregényes részeit érinti, így nemcsak azért érdemes felülni rá, mert fantasztikus élmény a vonatról csodálni a tájat, hanem azért is, mert a kirándulás, túrázás során segítséget is jelenthet. Főleg, ha a hátizsákok mellett már a fáradt gyerkőcöket is cipelni kell.

Azért is érdemes felkerekedni, mert a tökéletes kikapcsolódás és a gyönyörű táj mellett olyan nevezetességeket is láthattok a Börzsönyben, mint a márianosztrai híres búcsújáró templom, Drégely vára vagy épp a Honti-szakadék.

3. A Királyréti Erdei Vasút

Hazánk legidősebb erdei vasútjainak egyike, az egykor 200 km-t meghaladó börzsönyi kisvasúthálózat egyik fennmaradt vonala a Királyréti Erdei Vasút. A Börzsöny legnagyobb medencéjének vizeit összegyűjtő Morgó patak völgyében halad a Duna-parttól Szokolya községen át Királyrétig.

Királyrét szinte a hegység közepén van, a legszebb börzsönyi túrák kiindulóhelye. A gyerekek imádni fogják, annál is inkább, mert kipróbálhatják a hajtányozást!

Mi az a hajtányozás?
Szuper szórakozás, amit még biztosan nem próbáltatok. A Királyréti Hajtánypályán emberi erővel (lábbal, pedálok segítségével) meghajtható, sínen közlekedő járművekkel lehet megtenni az utat a 750 méter hosszú vasúti körpályán.

A Királyréti Erdei Vasút télen is közlekedik, a menetrendről itt találsz további infókat: kiralyreti-erdei-vasut.hu/menetrend

Ha tetszett a cikk oszd meg!