15 meseszép hazai kastély, amit legalább egyszer látnod kell!

Akár családi, akár romantikus kirándulást terveztek, egy biztos: a legszebb magyarországi kastélyok közül érdemes úti célt választani (akár többet is)! Ezeken a helyeken mesebeli kalandokban, fantasztikus képzeletbeli időutazásban lehet részetek. Indulhatunk?

Szöveg: Balogh Mia

A kislányok grófkisasszonyoknak vagy hercegnőnek, a kisfiúk pedig lovagoknak képzelhetik magukat, ha a következő családi kirándulás keretében felkerestek egyet (vagy akár többet) a legszebb hazai kastélyok közül. De ha kettesben érkeznétek a pároddal, akkor sem fogtok csalódni, hiszen kevés romantikusabb kirándulási lehetőséget tudunk elképzelni egy kastélylátogatásnál. Pláne, ha kastélyszállóról van szó, ahol egy kellemes vacsora után akár meg is szállhattok az egykori főúri lakhelyen.

Tudtad?
Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal felmérése szerint Magyarországon 718 védett kastély és 103 vár található, ebből 51 működik kastélyszállóként.

A legszebb hazai kastélyok

1. Festetics-kastély, Keszthely

Ha jártatok már Keszthelyen, akkor biztosan láttátok a Festetics-kastélyt, legalább kívülről, és a kastélyparkba is belestetek. Gyönyörű, ugye? Talán még lélegzetelállítóbb a Helikon könyvtár, melynek kb. 80 ezer kötetes gyűjteményét a Festetics család hozta létre. Ez Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtára.

Bővebb információ: helikonkastely.hu

2. Bory-várkastély, Székesfehérvár

Az persze relatív, kinek melyik kastély a legszebb, de a székesfehérvári Bory-várkastély története sokak szerint a legromantikusabb. Bory Jenő az örök szerelem jelképeként építette 36 éven át, amivel a Guiness rekordok könyvébe is bekerült.

Bővebb információ: bory-var.hu

3. Esterházy-kastély, Fertőd

Ez a kastély nemcsak azért érdekes, mert Magyarország legnagyobb barokk stílusú építészeti alkotása, vagy mert egy ideig itt élt és alkotott a híres zeneszerző, Joseph Haydn. Hanem azért is, mert számos program és kiállítás is vár benneteket egész évben!

Bővebb információ: eszterhaza.hu

Tudtad?
Hazánkban csak a 17. században kezdtek el kastélyokat építeni. A legtöbb kastély a törökök kiűzése után, a rokokó stílus korszakában, illetve a 19. század elején épült.

4. Széchenyi-kastély, Nagycenk

Sétáljatok egyet a legnagyobb magyarként tisztelt Széchenyi István egykori lakhelyén, nagyobb gyerekekkel nézzétek meg a Széchenyi István Emlékmúzeumot, a kisebbekkel pedig mindenképp kukkantsatok be a lovardába.

Bővebb információ: szechenyiorokseg.hu

5. Grassalkovich-kastély, Gödöllő

Az egyik legnagyobb barokk stílusú kastély építése 1740-ben kezdődött. 1867-ben a magyar állam megvásárolta, és királyi pihenő rezidenciává alakította. És erre ma is kiválóan alkalmas, mármint kikapcsolódásra – az egész családnak. Mesés környezet, szépen rendben tartott kastélypark, lovaskocsizás és más szuper programok is várnak itt rátok! 

Bővebb információ: kiralyikastely.hu

6. Rudnyánszky-kastély, Budapest

Ma már legtöbben, csak Nagytétényi Kastélymúzeumként ismerik a fővárosban található épületet. Jártatok már ott? Ha még nem, akkor itt az alkalom, ruccanjatok ki Nagytéténybe az egyik hétvégén – a kastélyt nemrég felújították, érdemes megnézni! Fontos viszont, hogy előtte pillantsatok rá a neten a nyitva tartásra, nehogy hiába bumlizzatok át a városon.

Bővebb információ: imm.hu

7. Forgách-kastély, Szécsény

Az egykori barokk stílusú főúri lakhelyet használták már katonai kórháznak is (ideiglenesen), majd a 19. században átépítették. Ma itt találjátok a Kubinyi Ferenc Múzeumot is. Ha Hollókőre kirándultok, érdemes ezt a kastélyt is útba ejteni – nagyobb gyerekekkel a múzeum, kisebbekkel a szép kastélypark lehet remek program.

Bővebb információ: kubinyimuzeum.hu

8. Esterházy-kastély, Csákvár

Még egy Esterházy-kastély a listán, de ezt nem Miklós, hanem János építtette, Fellner Jakab tervei alapján. Később átalakították, így lett klasszicista stílusú az épület. Érdekesség, hogy színházterem, kápolna, hatalmas könyvtár, képtár, vadászterem is volt a kastélyban, ami később tüdőszanatórium, majd kórház lett.

Bővebb információ: csakvar.hu/kult/esterhazy-kastely

9. Schossberger-kastély, Tura

Pesttől nem messze, Turán található az „Operaház kistestvére”, a Schossberger-kastély, amit sokan mesebeli várhoz hasonlítanak. A kastély tíz évig épült, tervezője Ybl Miklós volt. Nemrég teljesen felújították, és BOTANIQ Turai Kastély néven szállodaként és rendezvényhelyszínként működik. Mit szólnál itt egy romantikus hétvégéhez a pároddal?

Bővebb információ: botaniqkastely.hu/hu/kastely

10. Nádasdy-kastély, Nádasdladány

Ha azt hitted, nincs a Bory-várkastélynál romantikusabb történet, akkor még nem hallottál a Nádasdy-kastélyról, amely az el nem múló szerelemnek állít emléket. Az épületet Nádasdy Ferenc építtette, akinek a felesége, Gróf Zichy Ilona mindössze 24 évesen elhunyt. A férj viszont minden szobát úgy rendeztetett be, mintha még mindig élne imádott felesége.

Bővebb információ: nadasdladanyikastely.hu

11. Andrássy-kastély, Tiszadob
Andrássy-kastély, Tiszadob

Ha kell még egy kis romantika, irány Tiszadob, ami a Loire menti kastélyokra és a vajdahunyadi várra is emlékeztethet. A kastély kertje a művészi gonddal tervezett és gondozott angol-és francia park volt, benne híresen szép rózsalugasokkal, melyet virágkorában, úgy lehet, Erzsébet királyné is megcsodált.

Bővebb információ: tiszadob.info

12. Károlyi-kastély, Nagymágocs
dunapartprogram_15hazaikastely01

A jelenleg szociális otthonként működő épület 40 hektáros, arborétumszerű parkját, ezen belül is a ritka fenyőfélékkel, őstölgyekkel büszkélkedő Angolkertet egyszer abszolút érdemes megnézni, illetve sétálni egyet a kastélyhoz tartozó tízhektáros tó partján. Persze, érdemes bepillantani is: nagyon szép az előcsarnok, a szalon, a könyvtárszoba és a télikert is.

Bővebb információ: kastelyok.com

13. Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó

Ha már angolpark, akkor szívből ajánljuk a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyt is, amit 50 hektáros angolpark vesz körül. Beleszerettetek, és néhány napot eltöltenétek itt? Semmi akadálya: a kastélyban Károlyi Kastély Fehérvárcsurgó Hotel & Restaurant néven szálloda és étterem is működik.

Bővebb információ: karolyikastely.accenthotels.com/hu

14. L’Huillier–Coburg-kastély, Edelény
Fotó: amultemlekei.hu

Ez a kastély nemcsak arról ismert, hogy a 7. legnagyobb az országban, hanem szokatlan kialakítása miatt is sokan megjegyzik: itt a hagyományos „U” alak nem az előkertet fogja közre, hanem hátrafelé néz. Érdekes? És megnézni is érdemes! Kiállításokkal és rendezvényhelyszínként is látogatásra csábít, a környéken pedig jókat lehet kirándulni!

Bővebb információ: edeleny-kastely.hu

15. Wenckheim-kastély, Szabadkígyós

Ha Békés megyében jártok, ez a neoreneszánsz-eklektikus épület mindenképp legyen az úti céljaitok közt! A Wenckheim-kastély egyike a legszebb, jó állapotban fennmaradt régi magyar kastélyoknak. Különlegessége, hogy annyi ablaka van, ahány nap az évben, annyi szobája, ahány hét, annyi bejárata, ahány hónap és annyi épületrésze, ahány évszak.

Bővebb információ: wenckheim.hu/szabadkigyos

Forrás: impressmagazin.hu

Ha tetszett a cikk oszd meg!