Megkapta az építési engedélyt hazánk első kerékpáros Duna-hídja

Jó hír a bringásoknak: ha minden jól megy, hamarosan megépülhet hazánk első kerékpáros Duna-hídja. A Kisoroszi és Dunabogdány közt átívelő átkelő már meg is kapta az építési engedélyt.

Zöld utat kapott Magyarország első kerékpáros Duna-hídjának építése:

a Szentendrei-szigetre vezető, Kisoroszit és Dunabogdányt összekötő biciklis átkelő megkapta az építési engedélyt. A látványtervek is készen vannak, ezek alapján nemcsak maga az építmény lehet figyelemreméltó, hanem hívogatónak ígérkezik a környező fák magasságát alig meghaladó, ezáltal szinte a tájba simuló pilon, na meg a hídon kialakított pihenőpontok – vagy ha úgy tetszik, szelfipontok – is.

A tájba illeszkedő kerékpáros Duna-hidat terveztek

„A hídszerkezet tervezésénél a tájba illeszkedés, a transzparencia és a könnyedség volt az elvárás a gazdasági szempontokon kívül. A tervezési munkálatokkal megbízott Speciálterv mérnökei végül egy önmagába horgonyzott függőhidat javasoltak, illeszkedve a helyszín kihívásaihoz” – írja a Magyar Építők.

kerékpáros duna-híd szentendre
Látványterv: Speciálterv Kft.

Akik nemcsak a biciklizés, hanem a természet szerelmesei is, azoknak különleges élmény lesz megtapasztalni, hogy a pilon magasságát igyekeztek a lehető legalacsonyabban tartani, így az alig haladja meg a környező parti fák vonalát.

„Az út a nyugati oldalon a Duna-parton halad, látványos szakaszát képezve az – Atlanti-óceán francia partjait a Fekete-tenger romániai részével összekötő – EuroVelo 6 kerékpáros útnak. A csatlakozó útszakaszok tervezésénél a meglévő természeti értékek megőrzésére kiemelt figyelmet fordítottak” – áll a Magyar Építők weboldalán.

Bár a tervezők formailag az egyszerűségre törekedtek, a pilonok környezetében kialakítanak majd pihenőpontokat is, amelyek valószínűleg nagyon népszerűek lesznek majd a bringások körében. Nemcsak azok fognak itt megállni, akik tényleg elfáradtak, hanem azok is, akik szeretnék megcsodálni a hidat, a Dunát, élveznék egy kicsit a természet közelségét, vagy épp lőnének néhány szuper szelfit.

Hogy hol tart 2022. májusában az első hazai kerékpáros Duna-híd, és hogyan tovább?

Cikkünk születésekor a híd kiviteli tervei készülnek, ezzel a tervezési fázis lezárul, a kivitelezést és a végeredményt pedig mindnyájan kíváncsian várjuk!