Nemzeti Lovas Színház: az élmény lóháton érkezik!

A Nemzeti Lovas Színház a közel 50 állomásból álló nagy nyári turnéja után az ősszel visszaköltözik a fővárosba, a Kincsem Parkba, ahol fedett, fűtött rendezvénysátorban várja a közönségét.

Az előadások sorát 2021. szeptember 24-én a Szent László, a lovagkirály című népi rockoperával kezdték, ez volt az új szuperprodukció fővárosi premierje! – Nincs csodálatosabb és nemesebb feladat, mint e legendát életre hívni és történelmünk dicső pillanatait e varázslatos király történetein keresztül bemutatni. A produkció tulajdonképpen egy nagyszabású, a középkori lovagi tornák hangulatát idéző, nagy kosztümös népi rockopera. A küldetésünk, hogy megismertessük a nézőkkel azokat a legendás történelmi hőseinket, akinek valamilyen módon kapcsolatuk volt a lóhoz, a magyarok mitikus állatához – vallott a darabról Pintér Tibor, a Nemzeti Lovas Színház igazgatója, a darab címszereplője.

A nyári, vidéki bemutatókon óriási sikert aratott a rockopera, több ezren tapsoltak a darabnak Mórahalmon, Vésztőn vagy éppen Kiskunhalason. Pontosan 40 évet kellett várni arra, hogy végre újra igazán minőségi rockopera születhessen az István, a király után. A máig legnépszerűbb magyar rockoperát 1981-ben szerezték, az első bemutatója pedig 1983. augusztus 18-án volt a Városligetben, a Királydombon. Azóta sokan próbálkoztak az ikonikus darab sikereit megismételni, de senkinek sem sikerült. Már-már úgy tűnt, hogy a magyar rockopera műfaja végleg elveszett, csendben, örökre elmúlik, ám a Szent Lászlóval feltámadt a halottnak hitt műfaj.

Sokan álltak a nagyszabású terv mögé, sokan gondolták úgy, hogy adni kell egy esélyt ennek az álomnak. Olyan támogatók, szakmai partnerek álltak a darab mögé, akik biztosították, hogy a nagyszabású elképzelés valósággá válhasson. A teljesség igénye nélkül ki kell emelni az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyarságkutató Intézet támogatását, Kásler Miklós és Horváth-Lugossy Gábor hathatós segítségét – nélkülük nem valósulhatott volna meg a darab.

Októberben két mesedarabot láthat a közönség: a nagy sikerű Szilaj-t és új bemutatóként az Aladdin című produkciót.

– A Szilaj című musicalünk egy csodálatos lehetőség arra, hogy bebizonyítsuk: a lovat nemcsak a hátáról, – mint ahogy azt a magyar huszár teszi -, hanem úgy is lehet idomítani, hogy leszállunk a nyeregből. Testjelekkel, hangjelekkel barátként hívjuk a lovat egy közös mozgásfolyamatra – magyarázza Pintér Tibor. A lovak a darabban kantár, kötőfék, és mindenféle nehéz szerszám nélkül követik idomítójukat: kérésre akadályokat ugranak át, sorba rendeződnek, odavágtatnak a hívójukhoz, vagy kecsesen fejet hajtanak, ha kérik őket.

Az Aladdin a nyár egyik meglepetés sikere volt, rajongtak érte a családok. A mesés Keletet megidéző, fordulatokban gazdag mese musicalben a jó és rossz harca, a hihetetlen varázslatok és a misztikus keleti világ csodái váltakoznak, melyet a Nemzeti Lovas Színház művészei tesznek igazán feledhetetlenné.

Novemberben egy vadonatúj darab következik a sorban: az Árpád-házi királyok című előadás arra vállalkozik, hogy mindenki számára közérthető módon mutassa be a magyar történelem egyik legfontosabb dinasztiájának uralkodóit. Egy különös kincskeresés során négy és fél évszázad elevenedik meg a Pozsonyi csatától III. András haláláig.

Novemberben és decemberben ismét műsorra tűzik a Szent Lászlót, a Szilajt és az Aladdint, a 2022-es évet pedig a szokásos újévi gálával köszöntik.

Válogassatok az előadások közül és foglaljatok jegyet már most online a www.nemzetilovasszinhaz.hu weboldalon!

A műsor:

SZENT LÁSZLÓ, A LOVAGKIRÁLY

2021. SZEPTEMBER 24. 25. és NOVEMBER 20. 21.

SZILAJ

2021. OKTÓBER 1., 2. és DECEMBER 19.

ALADDIN

2021. OKTÓBER 15. 16. és DECEMBER 4. 5.

ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK

2021. NOVEMBER 5., 6., 7.

ÚJÉVI GÁLA

2022. JANUÁR 7., 8.