Örök klasszikus a családi programok listáján: az Állatkert

A mai kisgyerekek épp olyan lelkesen várják az állatkerti családi programot, mit az 50, 100 vagy 150 évvel ezelőttiek – nem is csoda, hiszen a Fővárosi Állat- és Növénykert jóval több, mint csodaszép növények és cuki állatok tárháza!

„Menjünk el az Állatkertbe, légysziii” – ez a kérés épp úgy elhangozhatna egy gyerek szájából 2021-ben, mint néhány évtizeddel vagy akár másfél évszázaddal ezelőtt. Mert egy dolog változatlan maradt: az állatkertlátogatás, mint családi program népszerűsége. Na és persze a gyerekek kíváncsisága, ami az itt fellelhető „csodák” és különleges, számukra mesébe illő állatok felé irányul.

zebrák - állatkert Budapest

Szánjatok bőven időt az Állatkertre

Ha már sokszor voltál a Fővárosi Állat- és Növénykertben, akkor biztos, hogy pontosan tudod: ez nem az a program, amit egy-két óra alatt le lehet tudni, ki lehet pipálni a gyerekekkel. Még akkor sem, ha előre eldöntöd, mi mindent hagynátok ki biztosan. Mert hogy nem tudod elkerülni, hogy leragadjatok félórára a majmoknál, tovább tartson a játszótéri móka, vagy vissza kelljen menni a kiselefánthoz, a tigrishez, a büféhez vagy a Varázshegyhez.

kis mókus - állatkert Budapest

Szóval mi azt javasoljuk, szánjatok egy egész napot az Állatkertre – ha hétvégén erre nincs idő, akkor tervezzétek inkább egy hosszú hétvégére, vagy egy szünidei hétköznapra a látogatást.

Elemózsia és elefántok

Mi is így tettünk: két gyerekkel vágtunk neki a nagy kalandnak, nem sokkal a reggeli nyitás után. Kényelmes ruhában érkeztünk, és volt nálunk esőkabát, aminek jó hasznát vettük, és egy heti hidegélelem, amiről kiderült, hogy feleslegesen cipeltük. Mert hogy bent is mindenfélét lehet kapni – büfékben, kis bódékban árulják a finomságokat -, és a gyerekeknek nyilván izgalmasabb volt az állatkerti választék, mint a hátizsákok tartalma.

Nálunk az abszolút kedvenc az Elefántház volt, amit mi, felnőttek építészeti szempontból kezdtünk el megcsodálni. Ez egy gyönyörű, számomra Ázsia és a szecesszió érzés- és formavilágát fantasztikusan elegyítő építmény. Aztán megjelent Samu, a kiselefánt, aki azonnal elrabolta minden látogató szívét, így a mienket is.

elefánt - állatkert Budapest

De a gyerekeknek nagyon tetszett a Pálmaház, a már említett Varázshegy, az állatsimogató és nagy meglepetésünkre minden olyan egzotikus állat, amiktől mi, felnőttek általában picit viszolygunk: krokodil, pókok, kígyók, gyíkok, stb.. Az én lepkefóbiámmal próbáltam őket rávenni, hogy legalább a Lepkekert maradjon ki a programból, de hajthatatlanok voltak – és persze, ők imádták.

Ahol mindig történik valami

„155 éve az ország szívében” – áll az Állatkert honlapján. És ez nemcsak azt jelenti, hogy 1866 óta található meg Budapesten, hanem azt is, hogy sokan a szívünkbe zártuk ezt az állati jó helyet.

Hogy miért? Én például azért, mert itt mindig történik valami. Vagy cuki kisállat születik, akinek a nevéről a látogatók szavaznak online, vagy érkezik valami jópofa jószág egy távoli országból.

zsiráf - állatkert Budapest

És ne feledjük a programokat: mindig készülnek valamivel a családoknak, legyen szó Húsvétról vagy Halloweenről, vagy épp a cikkünk születésekor zajló hulladékcsökkentési hétről. Mert hogy itt a környezetvédelmet is nagyon komolyan veszik!

Jegyvásárlás, bejutás – ezt jó tudni

Ha ránk hallgatsz, jegyeiteket online, elővételben vásárolod meg – a gördülékenyebb bejutás érdekében –, a helyszínen pedig tájékozódj a maszkviselési szabályokról, majd indulhat a felfedezés és a családi móka!

Amikor végeztetek, kóstoljatok meg egy-két finomságot a környéken: a kürtőskalács az Édes Mackóban verhetetlen, de biztos, hogy a Robinson vagy a Gundel étteremben sem csalódtok!

További infó (nyitvatartás és jegyárak): zoobudapest.com

Szöveg: Balogh Mia

Ha tetszett a cikk oszd meg!