Rám – szakadék, egy felejthetetlen szurdoktúra

A környék legizgalmasabb szurdokvölgye, melyet lenyűgöző szépsége miatt rengetegen keresnek fel.

Megközelítés

A Rám-szakadék Dömösnél található a 11-es út mellett. Parkolás a Polgármesteri Hivatal előtt, vagy akár a Duna-Partján ajánlott. A szakadék vulkáni eredetű hasadék, melyben állandóan csörgedezik a víz, telente vagy a nagyobb esők után a víz, kisebb patakká duzzad. A szurdok szintkülönbsége 112 méter, ezzel kell megbirkózniuk az ide látogatóknak, szélessége helyenként a 3 métert sem éri el.

rám-szakadék megközelítése

Kisgyerekkel, kutyával ne menjünk!

A parkolóból indulva a falu kis utcáját elhagyva egy fahídon érkezünk a Rám-szakadék bejáratához ahol a zöld jelzést követve megyünk tovább egyre beljebb az erdőbe, itt – ott csörgedező patakokon kell átkelnünk. A táblák jelölik azt, hogy az útvonalat mindenki saját felelősségére használja. A szakadéktúrára babakocsit, kisgyermeket, kutyát ne vigyünk, de 10 év feletti gyermek szülői felügyelettel bátran neki vághat.

rám szakadék

Az erdőben az igazi kihívás 1,8 km megtétele után kezdődik, itt érünk be ténylegesen a szurdokba.

Itt már megpillantjuk az első sziklába rögzített kapaszkodót, ahogy folytatjuk utunkat megjelennek létrák, és egyre több korláttal találkozunk. Az Ipoly erdő a régebben használt láncokat és vaslétrákat, rozsdamentesre cserélte, amik azért biztonságosabbak. Ehhez a túrához érdemes olyan strapabíró bakancsot felhúznunk, mely a bokánkat is jól tartja.

rám szakadék dömös

A “túlélő” szurdoktúra hossza bő 1 km, aki eljön ide annak fantasztikus élményben lesz része.

Maga a szurdok meseszép, csodálatos környezetben élhetünk át egy fantasztikus kalandot. Minél beljebb megyünk a szurdokban, úgy egyre nehezebb a közlekedés, és egy nagyobb kihívást is túl kell túlélni, hogy a bakancsunk ne ázzon át, így időnként a falba lévő üregekbe kell a lábunkat behelyezni, és a korlát mellett egyre feljebb kapaszkodni. Biztonsági okok miatt a szurdokot egyirányúsították, vagyis a túra útvonala Dömöstől visz felfelé Dobogókő felé.

A szakadéktúránk végén felfelé a zöld jelzésen, elérjük az első pihenőhelyet. Itt az út két felé ágazik, felmehetünk balra fordulva Dobogókőre, vagy jobbra fordulva a sárga jelzésen vissza Dömösre. A lefelé tartó út a Lukács árkon keresztül is nagyon hangulatos, de itt már könnyedén haladunk lefelé.

Utunk vége felé, a fáradt turistákat kisebb, nagyobb éttermek várják.

Túra hossza: 8,2 km

Időtartalma: 3,5-4 óra

Ha tetszett a cikk oszd meg!