Öt szerencsejátékkal gyógyítható vagy megelőzhető betegség

A szerencsejáték nem csupán nagyszerű szórakozás, de a kísérletek azt illusztrálják, hogy az általános egészségre is jótékony hatással lehet. A szerencsejátékok segíthetnek a depressziótól a szívbetegségig terjedő állapotok kezelésében. Nem igazán tudom elképzelni, hogy az orvosod előveszi a vényköteles jegyzettömbjét, és felírja, hogy napi egy órát kell nyerő automatákkal játszanod, vagy akár élő fogadásokat kötni sporteseményekre, de ez nem jelenti azt, hogy nem élvezheted ezeket az egészségügyi előnyöket. Íme öt olyan betegség, amely szerencsejátékkal gyógyítható vagy megelőzhető. Nézzük!

  • Demencia

Egy amerikai kísérlet eredményei alapján arra következtethetünk, hogy a szerencsejáték élesítheti az idősebb rajongók agyi működését. Ami, ugye, pontosan a demencia ellentéte. Nem tudom, hogy a kaszinók miért nem kezdtek el olyan tanulmányokat finanszírozni, amelyek az Alzheimer-kór kezelésére szolgáló szerencsejátékokat támogatják, de talán el kellene gondolkodniuk ezen, nem? Nyilvánvaló, hogy a nyerőgépekkel való játék nem tesz sokat a kognitív funkciókért, de a gondolkodást igénylő játékok – póker, blackjack, fogadás élőben és videopóker – valószínűleg ugyanúgy lefoglalják valaki elméjét, mint a keresztrejtvények, az olvasás, vagy akár az idegennyelv tanulás.

  • Alkoholizmus

Ugyanezen amerikai kísérlet szerint a szerencsejátékokat rendszeresen űző idősebb amerikaiak kisebb mértékben érintettek az alkoholizmus frontján, mint az általános lakosság. Kétlem, hogy a szerencsejáték az alkoholizmus hatékony kezelése. Valójában, ha valakinek impulzuskontroll-problémái vannak, a szerencsejáték csak egy újabb függőséggé válhat. Másrészt viszont tény, hogy rengeteg gyógyuló alkoholista és drogfüggő létezik, akik mértékkel valóban élvezik a szerencsejátékokat. Talán spekulatívan valóban egy lehetőség az alkoholizmus vagy a kábítószer-függőség megelőzésére.

  • Depresszió

Ugye az köztudott, hogy a depresszió egyik hatékony kezelése a barátkozás. A szerencsejáték bizonyos formái rengeteg lehetőséget kínálnak a társasági életre, de persze ehhez ki kell választani a megfelelő játékokat. A póker kézenfekvő választás, mivel az asztalok körül valóban pezsgő társasági élet folyik. Másrészt viszont a magányos szerencsejátékok – például a játékgépeken való játék – ellenkező hatást válthatnak ki, és súlyosbíthatják a depressziót.

  • Szívbetegség

A rendszeres testmozgás kritikus eleme a szívbetegségek megelőzésének. Az orvosok heti 4-6 alkalommal 30-60 perces sétát javasolnak. A kaszinóba tett rendszeres utazásokkal ez könnyen teljesíthető, és még csak nem is fogod érzékelni, hogy sétálsz. Igen, ezzel csalok egy kicsit. A gyaloglás, és nem a szerencsejáték az, ami az egészségre jótékony hatással van, de ha a blackjack asztalokhoz történő eljutás és a hazaút az, ami ahhoz kell, hogy több sétával fűszerezd az edzési rutinodat, akkor végül is értelmezhetjük úgy is, ahogy írtam.

  • Stressz

Ha úgy gondolod, hogy a stressz nem betegség, akkor még nem sokat tapasztaltál belőle. A szerencsejáték hasonló hatással lehet a stresszes emberekre, mint a rendszeres könyvolvasás. És az olvasás az egyik legjobb stresszkezelési módszer, amit ismerünk. Nem, ne érts félre, ezzel nem arra akarlak ösztönözni, hogy hagyj fel az olvasással, és kezdj el szerencsejátékot játszani, de ha magas a stresszszinted, és nem szeretsz olvasni, akkor a kaszinó hasonló egészségügyi előnyökkel járhat.