Platz – házias ételek Vácon

A váci Széchenyi utcában az a jó, hogy a lehető legfrekventáltabb helyen található a városban. Egy kiadós séta a Duna partján, vagy folyóparti kerékpározás előtt és után érdemes végigmenni ebben a remek hangulatú utcában.

Magyarország egyetlen háromszög alakú, barokk főterére több irányból juthatunk, az egyik ilyen út a felújított vasútállomás és a főteret összekötő Széchenyi utca. A részben sétálóutca tele élettel, gyalogosokkal, kerékpárosokkal, fiatalokkal, idősekkel akik igyekeznek dolgukra, vagy épp sétálnak a kellemes őszi napsütésben.

Ha igazi házi jellegű finomságra vágyunk

Ha éttermet, kifőzdét keresünk, könnyű dolgunk van, ugyanis sokféle stílusú, karakterű  hely várja az ebédelni, vagy vacsorázni vágyókat a belvárosban. Viszont, ha igazi házi jellegű finomságra vágyunk, kevés helyet találunk.

Szenvedéllyel és magas színvonalon készítik az ételeket

Az egyik belvárosi kifőzde nem kevesebbet ígér, mint hogy „Prémium ételek és italok házias jelleggel, ahogy otthon anyukád készítené” – Platz. Ha már  Vácon járok úgy gondoltam, ezt meg kell néznem, ki kell próbálnom. Magam is szeretem, és több évtizede gyakorlom a házi ételek elkészítését, így persze, hogy kíváncsivá tett ez a felhívás. Valljuk be, ha egy helyen olyan szenvedéllyel és magas színvonalon készítik az ételeket, mint anyáink, nagymamáink akkor nem bánjuk meg, hogy Vác központjában betérünk a Platz kifőzdébe.

platz otthonos ételek

Nézzük meg a helyet először. Az étteremnek van hangulatos, kiülős terasza, de aki odabent szeretné elfogyasztani az ebédjét vagy délutáni ételét, megteheti, hiszen családias enteriőr és hatalmas pult várja tele finomabbnál finomabb fogásokkal. Odabentről falatozás közben élvezhetjük az ételeket, a házias ízekbe belefeledkezve nézhetjük az ablakoknál elhelyezett pultoknál a nyüzsgő, vagy épp langyosan lüktető kisvárost.

Platz a város szívében

Nincs túl bonyolítva a név, nem kacifántos étteremelnevezés, de minek is kellene bonyolítani a dolgokat. Az életben is legtöbbször a legegyszerűbb dolgok a legsikeresebbek. Sejthető, hogy az ötletgazdák az étterem nevében is igyekeztek megmutatni, hogy egyszerű ételek gyors kiszolgálással, ahol nem kell félórákat várni a napi rohanásban, ez lehet a siker kulcsa. Ez az étterem négy éve nyitott meg, érezhetően a cél az lehetett akkor is, hogy olcsón, finom házias ételeket tudjanak venni a vendégek, hétköznapokon, hétvégéken. A menüt vizsgálva házias levesek, főzelékek, frissen sültek és magyaros ételek vannak a kínálatban, korosztályban a diákoktól a nyugdíjasokig minden életkorú vendéget láthatunk kint a teraszon és bent is.

platz vácon

És ha már jóllaktunk, rengeteg látnivaló van a közelben, a már említett Duna például gyalog körülbelül öt percre van. A város szívében, a Széchenyi utcában található Platz, melynek környezete tele van történelmi nevezetességekkel, amikkel ha megismerkedtünk, és ha mégis megéheznénk, és  belefér az időnkbe visszamehetünk egy laza, finom erdei gyümölcslevesre, vagy egy könnyű főzelékre.

Szöveg: Szávai Attila

Bővebb információ: facebook.com/kajaplatz