Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen

A Sivatagi Fiúk” azaz a Tinariwen 13 év után látogat el ismét Budapestre, és az Akvárium Klub NagyHalljában ad majd koncertet szeptemberben.

A mali illetõségû, de tuareg kultúrájú és önazonosságú zenekar 1979-ben alakult Algériában, ahol kezdetben esküvőkön és nagyobb ünnepségeken játszottak. Nem sokkal később egy a tuareg ellenállás ellen harcosokat kiképző líbiai menekülttáborba kerültek, ahol több évet töltöttek. Ezért aztán nem meglepő módon a tuareg stílusjegyek és a pszichedelikus gitárzenék ötvözetéből kialakult dallamok dalszövegeiben visszaköszönnek politikai megnyilvánulások, és a felkelés melletti kiállás.

Bár a zenekar hangzását általában “sivatagi bluesként” jellemzik, zenéjüket nehéz beskatulyázni,

hiszen olyan világzenét játszanak, amiben fellelhetőek a blues, a rock és a népzene elemei is. Összességében hangzásviláguk rendkívül egyedi, és egészen biztosan teljesen magával ragadja az embert. Színpadi jelenlétük emellett már csak azért is érdekes, mert a hagyományos tuareg ruházatban állnak színpadra, ami nagyrészben elfedi arcukat.

A Tinariwennek tavaly jelent meg a kilencedik stúdióalbuma, az Amatssou.

A lemez különleges körülmények között készült, mivel egy mauritaniai táborban vették fel, gyakorlatilag a csillagok alatt: a dél-algériai sivatag egyik oázisában, sziklacsúcsok és égmeredő homokkövek között, sátrakból rögtönzött stúdióban rögzítették az albumot. A lemezen a bendzsó, a hegedű és a pedal steel gitár zökkenőmentesen keveredik a tuareg zenekar védjegyévé vált kígyózó gitárvonalakkal és hipnotikus groove-okkal.

A zenekar több mint 40 éves fennállása alatt több mint 1100 koncertet adott világszerte,

és az eddig megjelent kilenc album közül hármat Grammy-díjra is jelöltek. Ebből egy, a Tassili el is nyerte a legjobb világzenei albumnak járó díjat 2012-ben.

Szeptember 9-én az Akvárium Klub NagyHalljában adnak majd különleges koncertet, amit nem érdemes kihagyni.

Jegyek március 22-én 11 órától kaphatók.

Időpont: 2024. szeptember 9.
Helyszín: Akvárium Klub, NagyHall
Facebook-esemény

Bővebb információ és jegyek: akvariumklub.hu/programok/tinariwen/

Ha tetszett a cikk oszd meg!