Újra Cinema City Filmünnep kedvezményes jegyárakkal, magyar és nemzetközi filmek egész sorával

November 11.–14. között rendezi meg a Cinema City mozirajongóknak szóló eseménysorozatát, a Filmünnepet. A mozihálózat a négy nap során a fővárosban és vidéken 4 filmet premier előtt, 3 alkotást premieren mutat be, összesen több mint 30 film közül választhatnak a mozizni vágyók a normál jegyár kevesebb mint feléért.

10-ből 9-en terveznek mozis programot őszre

A Cinema City a Filmünnep alkalmából a mozis piacon elsőként készített nem reprezentatív online kutatást 8130 fő megkérdezésével a júniusi újranyitást követő mozis szokásokról. A felmérésből többek között kiderült, hogy a megkérdezettek 93,5 százaléka tervezi, hogy az ősz folyamán ellátogasson a moziba.

Magyar és nemzetközi kasszasikerek féláron

A Cinema City Filmünnep alatt a nézők 900 forintért (2D) és 1100 forint plusz szemüveg (3D vetítés) áron vásárolhatnak jegyet többek között a Diana hercegnő életét bemutató Spencer-re, a Céline Dion világslágereit is megszólaltató Aline – A szerelem hangja alkotásra, de olyan nagy közönség kedvencekre is, mint a Dűne, a Venom 2. – Vérontó, az Örökkévalók, a Croodék: Egy új kor, vagy a 007 Nincs idő meghalni. A moziműsor szerves részét képezik a magyar filmek, így a Vadlovak – Hortobágyi mese, a Feleségem története, az Így vagy tökéletes vagy a Tanú vágatlan, eddig moziban be nem mutatott változata. A mozilánc minden formátuma részt vesz a Filmünnepen, így az IMAX 3D (1100 forint plusz szemüveg), a VIP 2D (5100 forint), a VIP 3D (5400 forint), a 4DX 2D (1900 forint), 4 DX 3D (2100 forint plusz szemüveg) és a régióban egyedülálló ScreenX is (1450 forint).

Nem maradnak el a filmklubok sem. A Tanú vágatlan változata kapcsán Réz András tart beszélgetést, a Csapda a neten című dokumentumfilm 12 éves korúak számára ajánlott, vágott verziója, és 18 éves kor felett ajánlott eredeti változata kapcsán pszichiáter szakértő, és az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetőjével beszélgethetnek a nézők. Olyan magyar filmek alkotóival is találkozhatnak majd a moziba látogatók, mint Szabó Győző, Molnár Áron színészek és Illés Gabriella producer (Toxikoma), Klem Viktor színész és Bergendy Péter rendező (Post mortem) és Eperjes Károly (Magyar passió).

A Cinema City Filmünnep előadásaira jegyvásárlás a pénztárakban, online a www.cinemacity.hu  oldalon vagy a Simple applikáción keresztül már elérhető, jegyfoglalásra nincs lehetőség.

Így mozizunk a pandémia óta

A Cinema City 8130 fő lekérdezésével készített online, nem reprezentatív kutatást arról, milyenek a mozis szokásaink a 2021 júniusi újranyitás óta. A 2021 nyarán feloldott korlátozásokat követően a megkérdezettek első, otthonon kívüli programja (34,3%) a mozizás volt, 22,5% ment a lezárások után étterembe, 17,2% koncertre, rendezvényre, nagyobb családi, baráti eseményre.

A válaszadók 10,8 százaléka az újranyitás óta nem volt moziban annak ellenére, hogy a kutatásból kiderül: a moziba látogatók 78,3 százaléka volt elégedett az újranyitás utáni mozis élményével, 67,8 százalék kifejezetten biztonságosnak tartotta mozis élményét.

A felmérésben a Cinema City kitért arra is, hogy azok, akik az újranyitás óta voltak mozizni, miért látogattak el a filmszínházakba. A megkérdezettek első helyen jelölték meg (72,3%), hogy egy bizonyos filmre voltam kíváncsiak, aminek premierjét már régóta várták, második helyen jelölték (40,2%), hogy a lezárások után kikapcsolódásra vágytak otthonukon kívül, 32,2 százalék a családdal, barátokkal vágyott külső helyszíni programra.

A megkérdezettek arra kérdésre, hogy ha egy új film premierje egyszerre lenne elérhető mozikban és egy adott streaming szolgáltatónál, hol nézné meg az adott alkotást, 60,1 százaléka válaszolta, hogy a moziban. Ez talán nem meglepő, hiszen sorrendben a megkérdezetteknek leginkább a többször elhalasztott nagy filmek premierjei, a kimozdulás élménye, a nagy vászon hiányzott leginkább a mozizásból a pandémia alatt.


A kutatásról

A Cinema City október 22. – november 4. időszakban készítette nem reprezentatív, online lekérdezését hírlevélben feliratkozói és Facebook követői körében. Összesen 8130 fő töltötte ki a kérdőívet, 63 százalékuk nő, 37 százalékuk férfi. A válaszadók többsége (95,1%) 16 – 49 év közötti (60,6% 16-29, 24,7% 30-39, 9,8% 40-49).

A megkérdezettek 32,6 százaléka budapesti lakos, 14,8% lakik a Központi régióban (Pest megye), 11,9% Nyugat-Dunántúlon (Vas, Győr-Moson-Sopron, Zala megyék), 11,4% Észak-Alföldön (Szabolcs, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megyék), 10,6% Közép-Dunántúlon (Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér megyék) 6,7% Észak-Magyarországon (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megyék) 6,5% Dél-Alföldön (Bács, Csongrád, Békés megyék), 5,5% Dél-Dunántúlon (Somogy, Baranya, Tolna megyék).