Ha kell egy kis romantika, irány a Bory-vár!

Szeretnéd felfedezni az egyik legszebb, legromantikusabb magyar várat a pároddal? Akkor irány a székesfehérvári Bory-vár, ami 41 éven át épült az örök szerelem szimbólumaként.

Szöveg: Balogh Mia

Hogy lesz egy egykori kis présházból évtizedekig épülő vár, melynek a mai napig csodájára járnak az emberek? Mi ad erőt és inspirációt egy építésznek, hogy szinte fél életén át, nagyrészt a saját két kezével hozzon létre egy ilyen hatalmas, látványos, műalkotásokkal teli építményt?

Bory Jenő és a Bory-vár esetében nem csöpögősen romantikus dolog azt mondani, hogy a szerelem. Hiszen feleségével, a festőművész Komócsin Ilonával közös terveik alapján építette fel, emléket állítva kettejük életének, szerelmének, művészi törekvéseiknek. Nem véletlenül nevezik sokan hazánk legromantikusabb várának, illetve az örök szerelem szimbólumának.

Kevés olyan művészt ismerünk, aki még életében felépítette saját emlékművét és múzeumát, közéjük tartozik Bory Jenő.

Beton és gipsz

Ha beléptek a várba, és elkezdtek körbesétálni, gyorsan feltűnhet, hogy mindenhol visszaköszön a beton, mint alapanyag. Pontosabban a Bory Jenő által preferált kvarcbeton. Sok minden készült ebből a várban, például az ajtó- és ablaktokok, korlátok és lépcsők, oszlopok, kupolák, illetve a kerti díszkutak, szobrok és domborművek is.

Bory Jenő egy személyben volt a tervező, az építész, az építésvezető, a pallér és a kőműves is. Néhány egyszerű munkással 1923-tól haláláig építette, bővítette ezt a csodás alkotást. 

A Százoszlopos udvar árkádja alatt viszont már nem beton-, hanem gipszszobrokat láthattok, amelyeknek a – többnyire bronzból vagy márványból készült – eredeti változatai Magyarország különböző településén találhatók meg.

A vár százoszlopos udvarának körbefutó folyosóin a magyar történelem nagy alakjai, hősök, dalnokok és királyok sorakoznak Álmos ősvezértől Tinódi Lantos Sebestyénig.

A vár legromantikusabb pontja szerintünk az udvar hátsó részén, a Kápolnában található, ahol a Hitvesi szeretet szobrát nézhetitek meg.

A vár alaprajza is szimbolikus, két eszmei centruma: a hitvesi szeretet kápolnája és a műterem, Bory Jenő életének két sarkalatos pontját jelképezik.

Esküvői fotózás, kutyás látogatás a Bory-várban

Ha még nem volt esküvői fotózásotok, vagy nem vagy elégedett az ott készült képekkel, jó hír, hogy erre a Bory-várban is sort keríthettek. Nincs külön költsége, csak a normál belépőt kell megvásárolni hozzá, nyilván a veletek érkező fotósnak is. Viszont öltözőhelyiséget sem tudnak külön biztosítani, így érdemes abban a ruhában érkezni, amiben fotózkodni szeretnétek.  

Ha pedig kutyával jönnétek, annak sincs akadálya: szájkosárral, rövid pórázon, ölben vagy táskában mehet veletek a kis kedvenc is, egy jót sétálhattok vele a várnál, viszont a vár honlapja szerint az épületbe sajnos nem vihetitek be.

Forrás: bory-var.hu

Ha tetszett a cikk oszd meg!