Kihagyhatatlan, ingyenes programok Budapesten

Nem lehetetlen szórakoztató, élménydús, kikapcsoló programokat csinálni úgy sem, ha nem nyúlunk mélyen a zsebünkbe, sőt egyáltalán nem költünk rá. 20 olyan budapesti tennivaló található a listában, ami nemcsak ingyenes, de minden lokálpatriótának ajánljuk, ha még kihagyták volna eddig. Kézenfekvő és rejtettebb programokat is találtok, hogy legyen miből válogatni.

LÁTVÁNYOSSÁGOK

 1. HALÁSZBÁSTYA
Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest

1987 óta része Budapest világörökségi helyszíneinek, a Budai Várnegyed része. A bástya alsó részeinek, a kisebb tornyok teraszainak látogatása mindig ingyenes.

Tipp: keressétek meg a Woody Harrelsonra hasonlító harcos szobrát a Schulek-lépcsősornál!

(1014 Budapest, Szentháromság tér 5.

Nyitvatartás: március 16-április 30-ig: 9:00-19:00, május 1-október 15-ig: 9:00-20:00.)

 1. VAJDAHUNYAD VÁRA
Fotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

A Vajdahunyad vára 1908-ban épült a Városligetben, egy erdélyi gótikus kastély másolataként. Az 1896-os millenniumi ünnepségekre emelték. Itt találjuk a Mezőgazdasági Múzeumot is, állandó és időszakos kiállításokkal. Igazán romantikus hely, néhány időpontban ingyen is látogathatjuk: három állami, nemzeti ünnepen és az általuk meghatározott, úgynevezett családi vasárnapokon (2018-ban még október 21-én, november 18-án, december 16-án). Bővebb információ ITT.

Tipp: Érdemes Anonymust is meglátogatni, pláne alkotói válság idején. A legenda szerint, ha megérintjük a titokzatos szobor tollát, visszatér az ihlet.

(1146 Budapest, Városliget)

 1. VADASKERT A MARGITSZIGETEN
Fotó: Kiripolszky Csongor / WLB

Margitszigeti Vadaskertben házi, erdei és egzotikusabb állatokat is megfigyelhetünk, ráadásul díjmentesen. Nem csak futás közben érdemes a pávákat és őzikéket meglesni, hiszen húsvéttól október 24-ig ingyenesen látogatható a belső sétány is, délelőtt 10:00-17:00 óráig.

Tipp: ne hagyjuk ki a selyemkakasokat! Igazán mulatságos madarak.

 1. SZENT ISTVÁN-BAZILIKA
Szent István Bazilika kupolája, Fotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

A Szent István–bazilika a város legnagyobb, neoklasszicista stílusú temploma, ám nagyon sokan még csak kívülről csodálták meg, beljebb nem jutottak. A 8000 fő befogadóképességű épületbe pedig nyitvatartási időben ingyen is betérhetünk kicsit elcsendesedni, megcsodálni a bazilika lenyűgöző belső terét.

Tipp: A pontos miserendet ITT találjuk, de hétköznaponként 18:00-kor, vasárnap délben és szintén 18:00-kor, valamint angolul 17:00 órakor nézhetünk/hallgathatunk bele egy római katolikus szentmisébe.

(1051 Budapest, Szent István tér 1., turisták által a Bazilika látogatható: 9-17 óráig, szombaton 9-13, vasárnap 13-17.)

 1. SZENT GELLÉRT-SZOBOR
Fotó: Mudra László / WLB

40 méteres magasságban emelkedik Szent Gellért szobra a város fölé, a legendák szerint éppen itt halt vértanúhalált a püspök. Eredetileg 3 méteresre tervezték, de aztán 7-re növelték, hogy ne olvadjon bele környezetébe. Innen indul a vízesés is, és tökéletes kilátó- és fotópont az Erzsébet hídra.

Tipp: napnyugtakor, vagy napfelkeltekor látogassuk meg a szobrot. A kilátás ilyenkor még megkapóbb.

 1. MARGITSZIGETI JAPÁNKERT
Fotó: Bódis Krisztián – We Love Budapest

A Margitsziget igazi paradicsom, ha szabadtéri programra vágyunk. Amennyiben nem uszodába vagy bringóhintózni mennénk, a pénztárcát is otthon lehet akár hagyni. A Japánkert egész évben várja a sétálni és csendre vágyókat, különleges növényeivel, halastavaival.

Tipp: az őszi időszakban a legcsodásabb a kert ezer színe.

MÚZEUMOK, GALÉRIÁK, INSTALLÁCIÓK

 1. NAGY MÚZEUMOK INGYENES LÁTOGATÁSI IDEJE
Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

Gyermekek 6. életévük betöltése előtt, felnőttek 70 éves koruk után, 18 év alatti gyermekeket kísérők és 26. életévüket be nem töltő személyek az évben többször is látogathatják díjmentesen a nagy múzeumaink állandó kiállításait, vagyis az időszakos tárlatokra mindez nem vonatkozik. Nemzeti ünnepeken azonban, március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án az időszaki kiállítások is ingyenesen látogathatóak!

Minden hónap első szombatja:
Óbudai Múzeum

Minden hónap harmadik szombatja:
Magyar Nemzeti Galéria
Szépművészeti Múzeum
Iparművészeti Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum
Nagytétényi Kastély
Vasarely Múzeum

Minden hónap utolsó szombatja:
Petőfi Irodalmi Múzeum
Kiscelli Múzeum
Aquincumi Múzeum
Szórakaténusz Múzeum – Kecskemét

Minden hónap első vasárnapja:
Néprajzi Múzeum
Természettudományi Múzeum
Hetedhét Játékmúzeum – Székesfehérvár

Minden hónap harmadik vasárnapja:
Kultea – Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Minden hónap utolsó vasárnapja:
Közlekedési Múzeum (2020-ig zárva tart)
Hadtörténeti Múzeum
Ludwig Múzeum (csak a #Bartók kiállításra)

Forrás: www.minimatine.hu

SÉTÁK

 1. FIUMEI ÚTI SÍRKERT
Fotó: Bartha Dorka

Ady Endre, Babits Mihály, Blaha Lujza, Krúdy Gyula, Jancsó Miklós – csak töredéke mindazon híres embernek, akiket itt helyeztek örök nyugalomra. Az 56 hektáros sírkert buja növényzete, monumentális épületei és díszes sírjai között egy egész napot is eltölthetünk.

Tipp: A honlapon sok tippet lehet olvasni ajánlott bejárási útvonalakról, de akár ingyenes tematikus sétákba is becsatlakozhatunk.

(1086 Budapest, Fiumei út 16-18.)

 1. BUDAPESTI TŰZFALAK
Fotó: Bartha Dorka

A 2013-ban induló tűzfalrehab mozgalomnak hála, egyre több városképi sebet “közöztek be” modern művészettel, színes festményekkel, tematikus ábrákkal. Nincs már olyan kerület, ahol ne lenne pár szépség, még kül kerületekben is rálelhetünk jó párra. Mégis talán a VII. és a VIII. kerületben találjuk laza sétányira egymástól a legtöbbet. Válasszunk környéket és nézzük meg a tűzfalakat, minden kis részletükkel együtt!

Tipp: nekünk a Fecskék, a Kócsag, Róth Miksa, a Tukán és a Canga a kedvenceink.

 1. TERMELŐI PIACOK

Hétvégéken jó pár kistermelő a fővárosba érkezik, hogy szemrevaló és finom portékáját romkocsmákban, teraszokra kiállított asztalokon kínálja. Szombaton a Czakó Piacz, vasárnapokon a Szimpla Kert és az Élesztőház zsong a termelőktől, minden hónap utolsó vasárnapján pedig az Ankertben rendeznek vegán piacot. Ezekre az eseményekre sincs belépő! Tipp: mielőtt vásárlásba kezdenénk, kis kóstolókkal szolgálnak sajtból, kolbászból, lekvárból, csírákból.

 1. ZSÁNERSZOBORSÉTA
Fotó: Reagan szobor / We Love Budapest

Rengeteg az úgynevezett zsánerszobor Budapesten. Ezek, a többnyire talapzat nélküli, utcaképbe installált szobrok azért is nagyon kedveltek, mert interakcióba léphetünk velük. Tervezzük meg sétánkat és járjuk be a kedvenceket, esetleg azokat, melyeket még nem láttunk élőben. Kezdhetjük a miniszobrokkal: Mekk Mesterrel, a Főkukaccal, majd keressük meg a többit is.

SPORT, AKTIVITÁS

 1. STREET WORKOUT
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Szerencsére Budapesten is egyre több a kültéri edzőterem, a saját súllyal, jól áttornáztató sportszer, mely bárki számára használatba vehető. Egy nagyon jól összeszedett térképen követhetjük, hogy hol található a hozzánk legközelebbi kondipark.

Tipp: ha kellemes távolságra található, eleve kocogva, futva érkezzünk a helyszínre. Így a bemelegítést is letudjuk.

 1. RÓMAI-PART
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Családdal, gyerekkel, kutyával, vagy éppen biciklivel is jó ötlet a Római-part, mely éppen annyira budapesti, mint amenyire nem. Nekünk mindig lesz tőle egy régi balatoni déli-parti érzésünk, ahogy a sült hekk illata keveredik a Dunával és ameddig a szem ellát, retró mementókat látunk.

Tipp: Kacsázzunk egyet a parton, tekerjünk végig a bicikliúton és figyeljük meg az éppen aktuális kavicsszobrokat.

(1031 Budapest, Római part)

SZÓRAKOZÁS

 1. KINCSEM PARK
Fotó: Kincsem Park

Hangulatos és szórakoztató elfoglaltság a lovira járás, ráadásul itt van nekünk a Kincsem Park, mely egész évben sűrű programtáblával szolgál. A hétvégi ügető és galoppversenyekre teljesen ingyenes a belépés, vagyis, ha nem annyira fogadnánk, csak kezdőként felülnénk a lelátóra, ezt díjmentesen megtehetjük.

Tipp: Nézzük ki a szimpatikus lovakat és szurkoljunk értük!

(1101 Budapest, Albertirsa út 2-4.

A park egész évben nyitva tart, és minden hétvégén vannak versenyek (télen csak ügető).)

 1. OPEN MIC ESTEK
Fotó: Mudra László / We Love Budapest

A világ nagyvárosaiban mindenhol nagy sikernek örvendenek az úgynevezett Open Mic estek. A Budapest Open Mic különböző helyszíneken tartja a tehetséggondozós zenés eseteket, ahol bárki mikrofont ragadhat és szórakoztathatja az egybegyűlteket. Facebook oldalukon lehet követni az aktuális programot.

Tipp: Bátorság! Ha úgy tartja kedvünk, akár mi is a fellépők között köthetünk ki!

 1. JÁTSZÓHÁZ PROJEKT
Fotó: Mudra László / WLB

Játszóház Projekt szerint a társasjáték a legújabb legális tudatmódosító. Ezen az elven haladván, rengeteg társassal, szuper közösséggel tartanak ingyenes játékesteket, Budapesten többnyire a Dürerben. Dixit, Ticket to Ride, Dobble, Fedőnevek – csak néhány a jobbnál jobb kreatív és közösségépítő társasból, melyekkel játszhatunk ezeken az esteken. Bővebb információk ITT.

Tipp: Ide akár egyedül is lehet érkezni, mert biztos, hogy számos jó fej emberrel ismerkedsz meg a játék hevében.

 1. GIERO PUB

A Paulay Ede utca egyik pincéjében minden este zene szól, rendkívül tehetséges cigányzenészektől. 1990 óta Gizi néni a pultos, “gyermekei” pedig a jelen és a jövő kiválóságai, az Akadémiáról vagy nagy zenekarokból. Betérni ingyenes, a zenei élmény is megfizethetetlen. Rendeljünk egy korsó sört és figyeljük a zenészeket a Gieróban!

Tipp: Beszélgessünk, ismerkedjünk nyugodtan, Gizi néni telis teli van sztorikkal és szívesen mesél. A zene körülbelül 21:30-22:00 körül indul be…

 1. BOTELLÓN BUDAPEST
Fotó: Botellón

Botellón Budapest egy olyan szerveződés, mely köztéri zenélést, bulizást ígér résztvevőinek, különösen a melegebb hónapokban. 2015 óta tartanak Botellón bulikat, olyan helyszíneken, mint például a Múzeumkert, a Filozófusok Kertje, a Citadella vagy az Alagút teteje. A zenét, poharakat és a szemeteseket ők biztosítják, ránk bízzák az italt, ételt és a jó társaságot.

 1. KVÍZESTEK
Fotó: QuizNight.hu Facebook-oldala

Szeretitek a vetélkedőket? Nincs nálatok gyorsabb és ügyesebb csapat, aki ugyanúgy jó évszámokban, mint filmes kérdésekben? Nekünk a Quiznight játékai jönnek be a legjobban, nagyon profik, jó tematikákat állítanak össze és sokszor találkozhatunk ismerős arcokkal is, ha már többször részt vettünk valamelyik kocsmakvízen. A játék természetesen ingyenes, jelentkezzünk már most a következőre, csapatban, vagy csak néhányan.

+1

MŰVELŐDÉS, ISMERETTERJESZTÉS

 1. KELET KÁVÉZÓ ÉS GALÉRIA
Fotó: Balkányi László – WLB

A Kelet nyitása óta igazi újbudai kedvenc, kávézó, galéria és könyvcserélő kuckó. Emellett pedig rengeteg szuper programmal készülnek, ingyenesen. Kerekasztal-beszélgetések, felolvasások, irodalmi és pszichológiai tematikájú estek, vitafórumok várnak. A legnépszerűbbek regisztrációhoz kötöttek, mivel véges a hely befogadóképessége.

Tipp: Járjuk végig a Bartók Bélát a kinézett keletes program előtt és galériákba is ugorjunk be!

(1114 Budapest, Bartók Béla út 29.)

Forrás: www.welovebudapest.com