Várpark és Skanzen Dinnyésen

„Gyerekként egy nagy várat képzeltem el magamnak. Azt gondoltam, egyszer majd megépítem.” – mondta Alekszi Zoltán, a dinnyési Várpark tulajdonosa, megálmodója, létrehozója. Aztán persze, amikor felnőtt, minden másként alakult: kis várakat épített – sokat. Senki nem hitt benne, de ő évekig kitartott az álma mellett. Tanult, készült, olvasott a várakról és arról, hogyan lehet megépíteni azokat. 2013-ban elkezdte, és ma már 38 vár áll a Várparkban. Vagyis a vármentő parkban – ahogyan ő nevezi. Mert csak olyan várakat épít – anyaghűen -, amelyek ma már nem léteznek, vagy nagyon romosak.

Alekszi Zoltán, a Várpark megalkotója:

“2012 februárjában kezdtem el komolyabban foglalkozni a Várpark megvalósításának gondolatával. Hosszú előkészítő munka előzte meg, mely magában foglalta a történelmi anyagok felkutatását, a megfelelő helyszín kiválasztását, a kivitelezés megtervezését. A célom az volt, hogy középkori magyar várakat mutassak be, egyedülálló módon. Az egyediségük abban rejlik, hogy az épületek eredeti anyagukból készültek, fából és kőből, a legvalósághűbb megjelenés érdekében.

38 vár készült el, eredeti tájolással. A várakat egy sétány övezi, mely Nagy-Magyarország formáját ölti magára, így a várak eredeti helyükön körbejárhatók. A sétányt emlékoszlopok övezik, melyek mindegyike 1-1 magyar királynak, kormányzónak, fejedelemnek állít emléket. A dinnyési Hagyományőrző Központtól néhány lépésnyire, saját udvaromon építettem fel a kuriózumnak szánt látványosságot. A makettek minden korosztály számára élményt jelenthetnek, a tárlatvezetés lehetőséget ad a történelmi ismeretek elmélyítésére.”

A Várpark 2018-ban felkerült a Guinness rekordok közé.

Elképesztő részletességgel dolgozta ki a várakat Alekszi Zoltán. Zsanér a várkapukon, ablakpárkányok, létrák és lépcsők a várakon belül.

Aki ide eljön – és ide el kell jönni –, szánjon rá több időt, mert nagyon izgalmas a park. Nemcsak a várakat lehet megnézni, hanem a várak falára kihelyezett táblákon el lehet olvasni, hogy hol voltak ezek a várak, mikor építették azokat, és meddig állhattak.

Skanzen

2019-ben Árpád-kori témájú skanzennel bővült a kiállítás. A skanzenben az épületek (fatemplom, veremházak, műhelyek, gazdasági épületek, gémeskút) eredeti méretükben lettek felépítve és régi mesterségek művelői gyakorolják szakmájukat.

A templomban 17 Árpád-házi szentnek és Szűz Máriának található szobra.

Nyitva tartásMinden nap 09.00-18.00 

Jegyárak: ITT

Forrás: www.varpark.hu, www.orszagkep.hu