Imádnivaló világrekorder minivárak a dinnyési Várpark és Skanzenben

A kis királyfik és királylányok legnagyobb kedvencei lehetnek a dinnyési Várpark minivárai, de a Skanzen, illetve a mellette felállított honfoglaláskori szekérvár és palánkvár is izgalmas újdonság lehet – nemcsak nekik, az egész családnak!

Szöveg: Balogh Mia

Egy szép tavaszi, vagy kora nyári Velencei-tónál tett kirándulásotokra felteheti a koronát egy dinnyési kitérő – a tó déli partján, Gárdonytól nem messze ugyanis imádnivaló, többszörös világrekorder, valósághűen megépített minivárakat csodálhattok meg a dinnyési Várparkban.

A kis hercegek és hercegnők odáig lesznek értük, és valószínűleg ti, felnőttek is! A Skanzen és a mellette látható honfoglaláskori szekérvár és palánkvár pedig időutazásra hívja az egész családot.

Középkori váraink valósághű makettjei Dinnyésen

Amint beléptek, kicsit olyan Gulliver Lilliputban érzés fog el titeket, ugyanis a várak elképesztően valósághűek – mi szinte vártuk, mikor látunk egy-egy apró emberkét megmozdulni, dolgozni, szaladgálni ezeknek a miniváraknak az udvarán. De ha ők nem is szaladgálnak (még mindig alig hisszük el, hogy amúgy nem léteznek), a gyerekeknek erre is van lehetőségük, hiszen a Várpark és a Skanzen összesen héthektáros területen fekszik, és a várak sem állnak túl szorosan egymás mellett.

várpark dinnyés

A várak elhelyezkedéséről még meg kell említenünk, mert nagyon érdekes, hogy ezeket egyáltalán nem véletlenszerűen tették arra a helyre, ahol épp állnak: az eredeti elhelyezkedésüknek megfelelően vannak felépítve (megyényi pontossággal). A várak mellett három nyelven olvasható rövid történetük is, ha valamelyik részletesebben is érdekel titeket.

A dinnyési Várpark a világ egyetlen, anyaghűen megépített vármakett parkja. 2014-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a kiállítás, a romvárak, a hagyományőrzés és a magyar történelem kedvelőinek nagy örömére. A kiállítás célja az értékmentés és az oktatás. Különlegessége, hogy a parkban ma már csak romokban létező középkori magyar várak (44db) kicsinyített eredetijei láthatók, amelyek rekonstrukciós elképzelések alapján készültek el – áll a Várpark honlapján.

A parkban helyet kapott 90 emlékoszlop is, amelyeken az összes magyar uralkodó, fejedelem és kormányzó neve és legfontosabb tettei is megtekinthetők, illetve itt láthatjátok a Várkutatók Emlékházát is.

A Guinness világrekorderek közé többször is bekerültek

Ha belegondoltok, hogy a történelmi Magyarország várait még sehol nem jelenítették meg eredeti anyagukból elkészített makettként, akkor biztosan még különlegesebb helynek látjátok a dinnyési Várparkot. Úgy bizony, a kicsinyített várak, akárcsak eredetijük, kőből, téglából, fából és földből készültek. A Várpark anyagával az építő, Alekszi Zoltán 2018, 2019, 2020 és 2021-ben is bekerült a Guinness világrekorderek közé.

Visk vára – Elképesztő részletességgel dolgozta ki a várakat Alekszi Zoltán. Zsanér a várkapukon, ablakpárkányok, létrák és lépcsők a várakon belül.

„Gyerekként egy nagy várat képzeltem el magamnak. Azt gondoltam, egyszer majd megépítem.” – mondta Alekszi Zoltán, a dinnyési Várpark tulajdonosa, megálmodója, létrehozója. Aztán persze, amikor felnőtt, minden másként alakult: kis várakat épített – sokat. Senki nem hitt benne, de ő évekig kitartott az álma mellett. Tanult, készült, olvasott a várakról és arról, hogyan lehet megépíteni azokat. 2013-ban elkezdte, és ma már 44 vár áll a Várparkban. Vagyis a vármentő parkban – ahogyan ő nevezi. Mert csak olyan várakat épít – anyaghűen -, amelyek ma már nem léteznek, vagy nagyon romosak.

A dinnyési Skanzent is érdemes megnézni!

A 2019-ben megépült Árpád-kori település (skanzen) egy XI. századi fatemplom rekonstrukcióval, korabeli veremházakkal, és számos régi mesterség, mint például a kőfaragó, nemezkészítő, fazekas, halász, bőrmíves bemutatásával is vár titeket. A fatemplom és annak szoborgyűjteménye egyedülálló a világon – ha itt jártok, mindenképp érdemes megnézni ezeket is.

Skanzen

A skanzen mellett egy eredeti méretben rekonstruált, honfoglaláskori szekérvár és palánkvár található – ezek jó szolgálatot tettek őseinknek háborús időkben.

Tízezer belépő ingyen

A dinnyési Várpark és Skanzen 2021-ben 10 000 ingyen belépőt ajánlott fel a 9-12. osztályos Kárpát-medencei magyar középiskolás diákoknak, hogy megismerhessék történelmünk meghatározó, de mára jórészt elfeledett várait. Szeretnék, ha a fiatalok többet tudnának elődeink életmódjáról, és büszkék lennének nemzeti értékeinkre.

Forrás: varpark.hu

Ha tetszett a cikk oszd meg!