Home Események fesztivál XVII. Ars Sacra Fesztivál – Adullám Napok
adullám napok 2023

helyszín

Március 15 tér
2600 Vác, Március 15 tér
kategória

További info

Facebook esemény

dátum

szept 16 2023
Expired!

időpont

14:00 - 18:00

XVII. Ars Sacra Fesztivál – Adullám Napok

Idén újra csatlakozik Vác és egyben az Adullám Kávézó is az országos rendezvénysorozathoz. A fesztivál központi helyszíne a patinás főtér. Szeptember harmadik hetében magas színvonalú, műfajilag sokszínű művészeti alkotások, illetve produkciók láthatók és hallhatók. Valamennyi program ingyenes. 

Esőhelyszín: Madách Imre Művelődési Központ

Kiállítások

Mária szent neve

A Váci Egyházművészeti Gyűjtemény (Március 15. tér 4.) a 2023-as búcsúhoz kapcsolódva tárlatán a Szűzanya ábrázolásának sokféleségét és a hétkápolnai búcsújárás emlékeit állítja a középpontba.
A gyűjtemény műtárgyai, Zellei Boglárka Éva személyes fotóival egészülnek ki, aki elcsendesedésre és felfedezésre, a természeti környezet, és az abba illeszkedő szakrális helyekhez kapcsolódó spiritualitás megtapasztalására hív Ösvény című sorozatával.
A kiállítás szeptember 16-24-ig 11:00-16:00-ig látogatható.

Hála legyen…!”

A „hála” megjelenítése a történelem, a néphagyomány és a váci kortárs művészet tükrében.

PROGRAMOK:

Szeptember 16. szombat
helyszín: főtér

11:00 Ispotályok, oskolák és paloták – Egyházi épületek Vác főterén – múzeumi séta
Sétánk során az egykor a püspökség-, a káptalan- és a különböző szerzetesrendek tulajdonában lévő épületek történetével ismerkedünk meg. Forró Katalin történész vezetésével felkeressük a Váci Egyházmegyei Gyűjteményt is, ahol teljes pompájában láthatjuk egy barokk palota rekonstruált falfestését.
Találkozó a Memento Mori Kiállítóhely előtt.

11:00 Püspöki Palota – vezetett látogatás
A túra során végigjárjuk a Palota dísztermét, szalonjait és teszünk egy kisebb sétát a Palota kertjében is.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: Kérjük, jelezze felénk szándékát a latogatas@vaciegyhazmegye.hu emailcímen. A csoport maximális létszáma 35 fő.

14:00 Ars Sacra Fesztivál és kiállítás megnyitója, Hálafa átadás
Matkovich Ilona, Vác város polgármestere és Marton Zsolt váci megyéspüspök. A Hálafa ágaira bárki felfüggesztheti hálaüzenetét, ezen alkalommal a megnyitó személyek tehetik meg ezt elsőként.

14:30 EUCHARIST koncert a Trüffel Quartet kíséretével 

„Kegyelmet és igazságot énekelek; te néked zengek éneket, Uram!”

A fesztivál gazdag programjának részeként dicsőítő dalokból álló keresztény könnyűzenei koncertet ad az Eucharist együttes a Trüffel Quartet közreműködésével. A vonósnégyes és a Gável testvérek közös produkcióját a közelmúltban a Mátyás-templomban hallgathatta meg a közönség.

15:00 Saját ösvényen – szubjektív tárlatvezetés az Egyházművészeti Gyűjtemény kiállításán
Zellei Boglárka Éva szubjektív tárlatvezetése a Mária szent neve című kiállításon, ahol a fiatal alkotó saját, Ösvény című sorozatán keresztül indulva a belső személyiségfejlődés és a hit útkereszteződésének állomásairól mesél.

15:30 AlisAdam PianoDuo zongorakoncert

„Áldjad én lelkem az Urat!”

Baráz Ádám és Baráz Alisa négykezes zongorakoncertjén a szakralitás témájában csendülnek fel klasszikus dallamok, melódiák szólóban és négykezes formációban.

Ádám szabadúszó zeneszerzőként, korrepetitorként, valamint magán zenetanárként tevékenykedik. Korrepetítori munkája során több magyarországi regionális és országos versenyen vett részt, a Magyar Állami Operaház magánénekeseivel is dolgozott, és közreműködött számos művészeti iskolában. 2016 őszétől együtt koncertezik feleségével, Baráz Alisa zongoraművésznővel az AlisAdam PianoDuo formációval. Eddig számos négykezes és két zongorás koncertet adtak Magyarországon, Európában és Japánban.

16:30 Prazsy Family koncert

„Énekeljetek az Úrnak új éneket!”

Prazsák László sok és széles körben ismert dicsőítő ének szerzője, számtalan dicsőítő alkalom szervezője és vezetője. Imádság Háza Gyülekezet egyik vezetője, az Ezazanap! szolgálat és a debreceni Nyári Dicsőítő Iskola egyik alapítója. Ezennel családjával együtt lép színpadra.

18:00 Friderika koncert

„Énekeljetek az Úrnak, áldjátok az ő nevét!”

Friderika 1994-ben, az Eurovíziós Dalfesztiválon képviselte Magyarországot a „Kinek mondjam el vétkeimet” című dallal. Az Euróvíziótól a Gospelig című koncertjei során a fesztiváldal mellett számos más sláger is hallható lesz Friderikától, a legújabb szerzeményekkel színesítve az estét.

Szeptember 22. péntek

17:00 „Hála és művészet” – Rendhagyó beszélgetés a Váci Költők Baráti Társaságának tagjaival és váci képzőművészekkel (helyszín: Elefántos Ház)

Szeptember 23. szombat

10:00 „Mindenért hálát adjatok…”
Váci épületek és szobrok a hála jegyében – múzeumi séta Kis Bernadett múzeumpedagógus, régész vezetésével
Találkozó a Memento Mori Kiállítóhely előtt.

16.00 Szubjektív püspöki tárlatvezetés a Memento Mori Kiállítóhelyen
Beer Miklós, Vác korábbi püspöke mutatja be a váci múmiák történetét. A részvétel regisztrációhoz kötött. (telefon: (27) 316 – 411, email: titkarsag@mimk.vac.hu)

17:00 Tihanyi Dániel koncert (helyszín: Adullám Kávézó)

„Velünk az Úr!”

Dániel csodás hangjával, derűt sugárzó személyiségével és rendkívüli zongoratudásával feledhetetlen zenei élményt, lelki megpihenést, feltöltődést nyújt a hallgatóság számára. Saját dalaival, szerzeményeivel különleges módon szólítja meg, emeli fel Teremtőnket és buzdít, bátorít mindannyiunkat az istenkeresésre, a hit, remény, szeretet átélésére.

The event is finished.