Nagy utazás és az Éjszakai járat után Nagy Duett – Dés László INTERJÚ

Arénakoncertre készül Magyarország egyik legkülönlegesebb dallamvilágú zeneszerzője, Dés László. Néhány évvel az első előadói lemeze után most legnagyobb slágereinek duett verziójával lép fel, igen illusztris vendégekkel a Papp László Budapest Sportarénában, 2023. május 3-án!

– Egy egészen különleges esemény apropóján beszélgetünk most, ami nem más, mint a májusi koncertje a Papp László Sportarénában. Mikor merült fel Önben egy duett koncert ötlete?
A duett, mint műfaj, már nagyon régen, 1986-ban felmerült bennem Bereményi Gézával dolgozva. Gézát is mindig izgatták a férfi és nő között zajló játszmák, feszültségek, kisülések. A Básti-Cserhalmi lemezzel kezdődött, a Férfi és Nő produkcióval folytatódott, és máig is tart. Ezért most a májusi Aréna koncertnek ez lesz a fő témája.  

– Mi alapján válogatták az est fellépőit és dalait?
– Mivel évtizedek óta színészeknek írok duetteket, ezért ők lesznek a koncerten túlsúlyban, de írok új dalokat is erre az alkalomra, például Tóth Verának és Geszti Péternek.

– Rengeteg sikerdal fűződik az Ön nevéhez, közülük nem egy mára generációs himnusznak tekinthető.  Milyen érzés, amikor egy-egy fellépésen több generáció is ugyanakkora beleélésekkel énekli ezeket?
– Ennél jobb érzés kevés van. Hiszen azért élek, azért komponálok, hogy az eljusson az emberekhez. És ha a közönség magáénak tekinti a dalaimat, akkor értelmet nyer mindaz, amit csinálok.

– Volt már olyan, hogy egy-egy dalról már a megszületése pillanatában tudta, ez sláger lesz? Lehet ezt érezni?
– Többnyire igen. Amikor megírtam a Szerelem első vérig dalomat, tudtam, hogy nagy sláger lehet. Aztán Demjén Ferenc telitalálat volt, mint előadó, és sikerre vitte. De a Nagy utazásnál is pontosan lehetett érezni, hogy nagy dobás lehet belőle. És volt még pár dalom, ahol hasonlóan megéreztem a benne rejlő sikert.

– Néhány évvel korábban elkészítette első előadói lemezét, Éjféli járat címmel. Amikor a lemez kapcsán beszélgettünk, nagyon jó volt hallani a lelkesedését. Most, négy év távlatából milyennek érzi a lemezt? Mikor hallgatta meg legutóbb?
– Azt gondolom, hogy egy jól sikerült alkotás, de nagyon régen hallgattam, viszont sikerrel játszom róla pár dalt a koncertjeimen. A közönség visszaigazolja a dalok létjogosultságát. 

– Várható esetleg folytatás a lemezhez?
– Igen, már régóta tervezem, és születnek is a dalok, csak annyi sok minden van még az életemben, hogy nagyon lassan haladok. Sok más dalt írtam a közelmúltban, de mindig másnak, magamra egyelőre kevés az időm. De ami késik, nem múlik!

– Korábban megjelent egy kottagyűjteménye, 18 szerzemény kottáival, viszont egy ilyen izgalmas és sokrétű életmű birtokosaként nagyon kíváncsi lennék, eljátszott-e valaha a gondolattal, megírja-e a memoárját? Milyen lenne Dés László könyve?
– Olyannyira eljátszottam a gondolattal, hogy a covid első hulláma alatt neki is kezdtem, eljutottam valameddig, aztán megtorpantam, elment a kedvem. A covid elhúzódása nem tett jót az alkotói kedvemnek, mondhatni rossz kedvem lett tőle, időlegesen lebénultam, kedvetlen lettem. Ez már régen a múlté, csak most meg időm nincs rá, de mindenképpen folytatni akarom, meg fogom írni.

– Mivel foglalkozik legszívesebben akkor, ha nem zenét szerez éppen? Van esetleg hobbija?
– Egyetlen nagy hobbim van, az olvasás, arra mindig szánok időt, lényegében többet olvasok, mint amennyi zenét hallgatok, és persze az unokáim, de az több mint hobbi, az szerelem.